Kaj so piškotki?

  Piškotki so majhne besedilne datoteke in niso nič novega. Vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

  Zakaj so piškotki potrebni?

  Piškotki so pomembni za delovanje spletnih mest in so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev, ki izboljšujejo uporabnikovo izkušnjo. Piškotke večina spletnih mest uporablja za različne namene, kot so:
  • za boljšo uporabniško izkušnjo, kjer spletne strani obiskovalcem prilagodijo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, ohranijo uporabnike prijavljene
  • za prepoznavanje uporabnikove naprave (računalnik, tablica, mobilna naprava), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine uporabnikovi napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča odkrivanje in odpravljanje napak in preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin
  • za zagotavljanje ustreznega delovanja storitev, ki brez uporabe piškotkov ne bi bile mogoče (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja)

  Piškotki na comtrans.si

  Na spletnih straneh Comtrans uporabljamo piškotke, namenjen analitiki, s katerimi spremljamo statistiko ogledov spletne strani.

  Uporabljamo jih za izdelavo analiz, kar nam omogoča odkrivanje in odpravljanje napak, preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in stalno izboljšavo spletnega mesta.


  Onemogočenje piškotkov

  Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah: